Angol cuccok 6.

 

Azt ígértem, hogy szeptemberben visszatérek az angol piacozós posztokhoz. Itt a szeptember és itt a következő merítés a fogyasztói társadalomból.

Guru Hybrid feederkosarak


Az új fejlesztésű kosár a Hybrid nevet viseli, utalva a method- és a pellet feederek valamiféle házasságára. Számos konkurens gyártó (pl. Matrix, MAP, Browning) termékeihez hasonlóan egy bordák nélküli, amolyan keretes method kosár, ám figyelmesen megnézve van pár eltérés is. A keret a kosár alsó részén kicsit magasabb. Ez a mellett, hogy segít a „töltet” jobb megtartásában, egyrészt javítja az aerodinamikai tulajdonságokat, másrészt a becsapódáskor védi a belegyúrt anyagot (etetőkaját vagy pelletet) és a horogcsalit is. A kosár alján és oldalt kiképzett nyílások az etetőanyag gyorsabb oldódásában segítenek. A rendszer teljesen kompatibilis az X-Safe alkatrészekkel, így a töltőszerszámok és a gumis vagy inline betétek ugyanúgy használhatók a Hybrid kosarakhoz is. A méret- és tömegválaszték szélesedett az X-Safe kosarakhoz képest. Az árát nem néztem, de egy próbát biztos megér…


A gyártó weboldalán: GURU Hybrid Feeder

Maver Ufo önsúlyos mini pellet waggler úszók


A nyár elmúltával a pellet wagglerezésnek is lassan leáldozik, szóval ezt a cuccot valószínűleg csak jövőre lehet majd használatba venni megint. Itthon legalábbis… 4, 6 és 8 grammos változatban késztette el a Maver ezt az úszót. Önsúlyos, így jól, könnyen dobható, viszonylag messzire és a súlyozással sem kell sokat pepecselnünk. A rövid, tömzsi forma azt segíti elő, hogy becsapódáskor ne merüljön mélyre, így sekély vízben is használható. Csomagolnak hozzá még egy kis műanyag korongot. Ezt az úszó aljára helyezve tovább csökkenti a merülést a test vízre érkezésekor. Ha valaki sekély vízben gyakorolná a pellet wagglerezést, ezt vagy ehhez hasonló úszót válasszon.

Abu Garcia 506 MkII zártdobú orsó


Nem újdonság, de számomra kifejezetten érdekes eszköz. A zárt dobú orsók itthon nem nyertek polgárjogot, de az angoloknál azért néhány legendás darab tartja magát a piacon. Ez az Abu is ilyen, pontosabban az elődje. Az Abu 506 és főleg a 706 a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb orsója volt a szigetországban. Az Abu, megtartva az eredeti dizájnt, elkészítette könnyebb házzal, korszerű anyagokból, technológiával és néhány fejlesztéssel. Töredelmesen bevallom, nem horgásztam még zártdobú orsóval. Éppen ezért az eszköz előnyeit és hátrányait sem ismerem, de az biztos, hogy tudhat valamit, hisz a folyóvízi úsztatásos módszerhez a mai napig használják az angolok. Svédországban vagy Ausztráliában sem ment ki teljesen a divatból. Ha valaki ismeri/használja a zártdobú orsókat és van rá pár perce, szívesen venném, ha megosztaná velem és főleg a blog olvasóival azt, mit tudnak ezek a kurblik, mik azok az előnyeik, melyek miatt pl. úsztatáshoz a mai napig használatosak.


A gyártó weboldalán: ABU Garcia 506 MkII

Lee Taylor hínár gereblye


Egy harminc centi széles vasdarab, három inches tüskékkel (fogakkal), mindez egy jó hosszú műanyag kötél végén. Nem egy űrrakéta, az biztos, de hasznos szerszám. Növényzettel sűrűn benőtt szakaszokon akár a partról dobva, akár csónakból húzva meg tudunk tisztítani vele egy kisebb területet, amit aztán kajával meghintve remek haltartó helyet készíthetünk magunknak. Ehhez a munkához nehéz cucc kell, ami súlyánál fogva a fenéken marad, így lehet a leghatékonyabb. Jó nagy ramazurit lehet csinálni vele, de meglepő módon számos videón (nem csak filmtrükkel…), már a használatot és az etetést követő viszonylag rövid időn belül megjelentek a halak. Bizonyos helyeken, bizonyos időszakokban hasznos szerszám. Úszós horgászat, rulez! Ezt az eszközt itthonról nehéz lenne beszerezni, hisz csak a névadó/gyártó Facebook-oldalán keresztül vagy horgászboltjában vehető meg, de hasonló szerszám itthon is vásárolható.

Frenzee csőgumik


Ha horgásznék rakóval, biztos nagyon lelkes lennék. Mivel nem hadonászom ilyesféle petrencés rudakkal, így csupán a kíváncsiság okán kerestem kicsit utána ennek az új terméknek. Azt ígérik, hogy nyúlása meghaladja a 700 %-ot. Ez azt jelenti, hogy egy 2 méteres darab gumi több mint 14 méternyire nyúlik ki, károsodás nélkül. Az azért nem semmi. 7 különböző méretben kerül forgalomba, 1,2 és 2,8 mm-es átmérő között.

A gyártó weboldalán: Frenzee Stretch Hollow Elastic

Matrix Method Master feederbotok


Kedvező árú, rövid rezgőspicces botok, melyeket a method/pellet feederezéshez ajánl a gyártó. Kifejezetten az intenzív vizek horgászatára valók, erre következtethetünk a méretekből (2,7-3,0-3,3 m) és a dobósúlyból (20-50 g). Az adatok azért arra is utalnak, hogy arrafelé sokkal inkább a töltőszerszámos, lapos kosarak jelentik a methodot. Azok a végszerelékek, melyekkel kis mennyiségű, de jó minőségű etetőanyagot, expander pelleteket juttatnak be a horgászhelyre. Ezek a botok nem öklömnyi gombócokkal működnek jól.

Kompozit blank, kétrészes kialakítás, rövid nyél. A kétrészes botok talán kevésbé népszerűek itthon a szállítás nehézsége miatt, de az ilyen pálcák jobb akciója, kicsit vékonyabb botteste szerintem bőven kárpótol minket egy kis kényelmetlenségért. 60-70 fontért nem várhatunk csodát, de egy jól használható, kellemes akciójú, tartós cucc azért kijöhet ennyiből is.

A gyártó weboldalán: Matrix Method Master Feeder Rods

Species Hunt UK mobil alkalmazás


Nem kifejezetten horgászeszköz, inkább egy érdekesség. Egy olyan mobil alkalmazás, melyben nyilvántarthatod a fogásaidat, feltölthetsz hozzájuk képet (külső vagy a telefon/tablet saját kamerájával készült fotót), adatokat (helyszínt, módszert, csalit, leírást). Mindez egy galériába rendezhető, mely egy idő után szép és inspiráló halmazzá válik. Az egyes halfajokhoz (édesvízi és tengeri fajokhoz egyaránt) különböző fokozatok/szintek tartoznak, melyek átlépése sikerélményt jelenthet a felhasználó számára. Nagyon szimpatikusnak tartom azt, hogy figyelmet fordít minden halfajra. Ha szeretnél minél több trófeát begyűjteni, sokféleképp, sok helyütt kell horgászni. Ez még szebbé, még érdekesebbé teszi/teheti ezt a hobbit. Nem mellesleg olyanfajta nyitottságra nevel, melyre minden pecásnak nagy szüksége van (lenne). Az angoloknak is, nekünk is.




Az alkalmazás a Google Playen: Species Hunt UK for Android

Az alkalmazás az AppStore-ban: Species Hunt UK for iOS

u.i.: Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de nem mehetek el mellette szó nélkül: Tündéri baromságokat lehet összehozni ezekkel az automatikus fordításokkal. A Google Play áruházban az appok nagy részének csak angol leírása van. Sebaj, mondja a tulaj, hisz itt van nekünk a saját fordítónk, ezt rá is eresztik ezekre a szövegekre, ha Magyarországról nyitjuk meg az adott lapot. Így jöhet össze pl. ez is: „A végső személyes halászati kihívás.” Egyszerűen gyönyörű… J


A képek innen valók: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - az apphoz tartozó screenshotok a Google Playről valók

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések