Angol cuccok 16.


A szezon kezdete jelenti a cégeknek talán a legnagyobb kasza időszakát. Ám tavaszig elő kell készíteni a terepet, be kell mutatni a pecásoknak az adott év üzeneteit, az új termékeket. Úgyhogy a január már egyáltalán nem uborkaszezon, a lapokat, a cégek website-jait vagy Facebook oldalait megtöltik az újdonságok vagy azok a meglévő termékek, melyekkel idén csatába indulnak…

 BROWNING Sphere Braid Special feederbot



A Browning Sphere botok valóban a legmagasabb színvonalat képviselik, amit a tömegtermelés ma előállítani képes a feederhorgászok számára. Vékony, könnyű és szívós blank, légiesen könnyű „skeletal” (csontvázszerű) gyűrűk, ablakos orsótartó a bot rezgéseinek még finomabb érzékelésére, egyedi festésű spiccek a jó láthatóságért. Nem mondanám, de tényleg remek! Ez természetesen az árcédulán is meglátszik… Idénre készítettek ebből egy kifejezetten a fonott főzsinóros horgászathoz ideális pálcát. A leírások szerint a Braid Special a blank akciójában tér el a meglévő változattól. Az alsó rész gerince megmaradt, hogy a szükséges dobástáv tartható legyen, de a középső és a felső rész lágyabb/rugalmasabb a korábbinál. Így ezzel a bottal a kis-közepes méretű kosarak jól dobhatók, a bot rugalmassága pedig hozzásegít ahhoz, hogy még a puhább szájú halak se sérüljenek/maradjanak le a nyúlásmentes főzsinórról. 12 láb (cca. 3,6 m), négy karbon spicc (0,5 és 1,5 uncia között, csereszabatosak a meglévő botokéval). Aki akar magának egy ilyet, annak nagyon mélyen zsebbe kell nyúlnia, de ha már megszerezte, hosszú időre társa lesz. Nagyon jó cuccnak tűnik.

Preston Innovations hármas bottartó


Eleinte úgy gondoltam, hogy a Preston Innovations idei egyik legnagyobb dobásával, a full karbon horgászládával fogok itt villogni, de aztán letettem róla. Inkább valami olyat mutatnék, amivel gyakrabban találkozhatunk majd a hazai vízpartokon is. De aki a ládára kíváncsi, kattintson IDE.


Szóval a hármas bottartó. A ládáról való horgászat egyik legnagyobb előnye, hogy minden kézközelben van, ha jól előkészültünk, akkor tényleg minden figyelmünket a pecára fókuszálhatjuk. A tartalék botok (topszetek) tárolására jellemzően topszettartókat használunk. Az egyik a láda lábára rögzítve, vagy ahhoz közel, a másik pedig kicsit messzebb, egy leszúrón vagy tripodon ácsorog. Ezek kiváltására nyújt lehetőséget (legalábbis három bot erejéig) ez a tartó. A láda megfelelő lábára rögzítve így négy botunk lehet kézközelben, egyel horgászunk, három pedig a tartóban. Nekünk amatőröknek ez a legtöbb esetben elég. Bízom benne, hogy elég masszív a szerkezet ahhoz, hogy akár 3 db 3,9-4,2 méteres „messzenéző” pálcát is megtartson stabilan. Ha így van, akkor ez is egy jó cucc lesz.


NISA Steadi Tip feeder bottartó fej


Na, ezt nem tolják sehol az arcomba, erre csak úgy rátaláltam. A most következő cuccot még nézegetnem kell egy darabig. Imádom az ötletes dolgokat és ez az. Hogy hasznos-e? Nem tudom, ki kéne próbálni. De nézzük, hogyan működik! A fejet egy leszúróba csavarjuk, majd azt a part szélén rögzítjük, ahogy azt bármelyik első bottartó fejjel tennénk. A fej vízszintes és ferde szára közé egy gumit feszítünk ki (ebből adnak hozzá három különböző erősségűt a különböző helyzetekhez). A feederrel bedobunk, a zsinórt megfeszítjük, majd a botot ráhelyezzük a gumira úgy, hogy az spicc végétől 20-25 centire essen. A bot nyelét egy szokásos nyéltartó fejjel ellátott leszúróra tesszük és meg is vagyunk. Ellenáll szélnek, hullámzásnak és a legapróbb mozdítást is látni fogjuk. Legalábbis ezt írják. Tényleg ki kéne próbálni.

A cég weboldalán: Nisa Steadi Tip

Dynamite Baits Swim Stim tartós horogpellet


Egyre gyanúsabban méregetem a különböző horogpelleteket/-bojlikat. Olyan mennyiségben, annyi változatban, méretben, színben, ízben, állagban hozzáférhetők már, ami talán csak a pergető műcsalik kínálatával mérhető össze. Ne értsetek félre, nem azt gondolom, hogy egyik vagy másik rossz lenne. A kétségeim sokkal inkább a körül vannak, vajon nekünk pecásoknak ténylegesen mire és mennyire van szükségünk ezekből. Valószínűleg csupán néhányra. Az évek alatt mindenki megtalálja azt a pár csalit, ami beválik. Egy-két méret, szín, süllyedő és pop-up, már ez is legalább féltucat horogcsalit jelent. És az ízekről még nem is beszéltünk…


Ez a csali is egy a számos lehetőség közül. Sokrétűen felhasználható, rugalmas anyagú pellett. Ahogy írják, kellően lágy ahhoz, hogy közvetlenül a horogra tűzzük, de elég ellenálló ahhoz, hogy jó pár dobást kibírjon feederes, ólmos, match vagy rakós végszereléken egyaránt. Hajszálelőkén is felkínálható, fűzhető vagy pelletkarikával rögzíthető. A Swim Stim sorozat jellemző ízeiben kapható, 4 és 6 mm-es változatban. Az íz- és illatanyagok lassan szivárognak belőle. Azoknak ajánlom, akik igazán finom szerelékeket, kis horgokat használnak vagy azoknak, akik többféle módszerrel, feederrel és úszóval is pecáznak.


GARBOLINO Challenger Match gumírozott merítőfej


Van néhány olyan dolog a felszereléseink között, amely nem kap sok figyelmet. A bot, az orsó, a zsinór vagy a végszerelék egyes elemeinek kiválasztását komoly „kutatómunka” előzi meg. Egy száknyelet vagy egy fejet csak úgy vesz a pecások többsége. Pedig megérdemlik a rivaldafényt. Érdemes megvenni a jót. Meghálálják.

A Garbolino merítőfeje jónak látszik. Erős, ovális keret, sárgaréz menetes rész. Strapabíró, sűrű, gumírozott háló. Kétféle méretben (50x40 és 55x45 cm) kapható. Ha valaki épp merítőfejet keres, mondjuk methodos vagy matchbotos pecára, kis és közepes méretű pontyok zsákmányolásához, akkor egy jó száknyél végére egy ilyen is csavarozható.


DAIWA Prorex roppantógyűrűk


Ez egy jelentéktelennek tűnő, ám végtelenül hasznos és sokrétűen felhasználható kis cucc. A Prorex név alatt megjelenő termékek a ragadozó halas horgászat eszközei, bár ezeket a gyűrűket nem csak ott tudjuk használni. Velük készítem a csukázáshoz használt drótelőkéket vagy hardmono (fluorcarbon) előkéket, de a feederes végszerelékbe illesztett erőgumikat sem csomózom, hanem ilyen krimpekkel alakítom ki a végükre a szükséges füleket. Az így készült kötések az eredeti anyaggal megegyező szilárdságúak (legalábbis nekem még soha nem szakadt semmilyen anyag a krimpelésnél…). Négy különböző átmérőben (0,84-1,8 mm) kapható a szimpla gyűrű, de létezik belőle dupla kivitel is három méretben. A rögzítésükhöz speciális fogó szükséges, ami természetesen szintén megtalálható a Daiwa Prorex termékei között.

A cég weboldalán: Daiwa Prorex Crimps

GURU bajonett



A végére maradt a legapróbb motyó. Ez sem újdonság, sok éve a piacon van már. Jó ideje használok a methodos pecához előkötött horgokat a Gurutól, azokon találkoztam először a bajonettel. Funkcióját tekintve ugyanarra használatos, mint a mindenki által kedvelt csalitüske. A hajszálelőke végére rögzítve és a horogcsaliba nyomva megtartja azt. Bojlit, pelletet, a kisebb sűrűségű vagy lágyabb csalifeleségekhez (pl. kukorica, lágy pellet) kevéssé alkalmas. Nem jobb vagy rosszabb a többi rögzítési módnál, csupán az egyik lehetőség. Az én dobozomban van, a sűrűbb, rugalmasabb anyagú bojlikhoz szívesen használom.

A cég weboldalán: GURU Bait Bayonets


És ha már múltkor szóbahoztam, hát íme Tommy Pickering, immár zöldbe öltözve, a sok év kék után.

A képek innen valók: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések