Angol cuccok 15.


Az már régóta nincs, hogy horgászfelszerelést kapnék bárkitől is karácsonyra. Családom tagjai belátták, hogy igazából én tudom, hogy mire van szükségem, minek örülnék és a sokféle márkából és különböző termékből épp melyik tetszik. Ez rendben is van, a „szakmai” munkát intézem magam, én sem tudnék a feleségemnek zongorát vagy kötőtűt választani. Így viszont az is biztos, hogy az alábbiak közül egyik sem lesz a fa alatt. Pedig némelyik egész jól mutatna…

Preston Innovations Carbonactive Supera botok


A Preston háza táján – mint ahogy a többi márkánál is – zajlanak az események. Pár napja a Facebookon búcsúztatták a cég egyik ikonikus alakját, Tommy Pickeringet, aki a jövőben is marad az angol feederválogatott edzője, de a következő évtől – valószínűleg – már más márka szekerét tolja „szabadidejében”. Az a Ricky Teale köszönte meg neki a közös munkát, aki maga is tett egy kis kitérőt pár éve (a Matrixhoz igazolt át, aztán vissza). Maradtak így is komoly celebek a márkánál, gondoljatok csak Des Shippre vagy Lee Kerryre. Vannak azért más újdonságok is…

Van például szénszálas horgászláda, új orsó, mágneses előketartó, táskasorozat, klasszikus csontikosár (klasszikus, mert a Kamasan legendás Black Cap kosarára hajaz). Nekem most mégis az új Supera botsorozat tetszett meg a legjobban. A Preston Carbonactive botok számomra mindig egyet jelentettek a minőségi és érzékeny pálcákkal. A Superák adatai alapján – bár a márka mind természetes vízi, mind kockatavi használatra ajánlja őket – itthon inkább a telepített tavon horgászók és az igazán finom szerelékkel nyomulók lesznek a célpiac.


Négy feedert és egy pellet wagglert tartalmaz a sorozat. A rezgőspicces botok dobósúlyát (30-40-50 gramm) és a három karbon spicc erősségét (1,0-1,5-2,0 uncia) nézve kifejezetten finom pálcáknak tűnnek. Minőségi szerelvények, visszafogott design, egyedi nyélkiképzés (a vége a dobáshoz, a közepe az alkarra való felfekvéshez kialakítva). És remek blank. A 2,75 méteres feeder a partszéli és rövidtávú pecához, a 3,8 méteres pálca a távoli dobásokhoz, a 3,0 és 3,5 méteres botok pedig az átlagos pecához ideális. Nézzetek bele a vidóba, az akciójukból is kaphattok kis ízelítőt. A pellet waggler a jellemző 3,3 méteres hosszban és az átlagnál talán egy kicsit rugalmasabb akcióval bír. Nagyon jónak tűnnek.


Ezen a botcsaládon is látni, mennyire más az angol mainstream finomszerelékes peca, mint a kontinentális Európában. Az ottani telepített tavak jellemzően kicsik, sekélyek, a bennük lévő pontyok és F1 hibridek testtömege lényegesen kisebb, mint mondjuk a hazai átlag. A vizek terhelése nagy, a halak kitanultak, nehezen horogra csalhatók. Nagyon sok a partszéli és rövid peca, ehhez rövid, finom botok használatosak. A helyi márkák inkább ebbe az irányba mennek el. Van ott is 3,90-4,20-as, nagylövő feeder, de sokkal kevésbé, mint mondjuk nálunk.

Egy rövid videó a Preston oldalán: Supera promóciós video

a gyártó weboldalán: Preston Carbonactive Supera

Maver MV-R monofil zsinórok


MV-R néven számos új terméket dobott mostanában piacra a Maver. Vannak botok, száknyelek, ruházati dolgok. No és zsinórok. Századmilliméteres méretpontosság, kiemelkedő csomótűrő képesség, UV-ellenállás, alacsony memória, magas szakítószilárdság. Ezeket ígéri a gyártó. Kétféle orsóra való (Power Reel és Carp Feeder), úszós végszerelékek (Rig Line) és horogelőkék (Hooklenght Mono) készítéséhez használható madzag van a kínálatban, igen széles mérettartományokban. Japánban gyártják (a horgászzsinór tényleg emberi kéz érintése nélkül készül, ilyen típusú termékeket a mai napig ott csinálnak) és Olaszországban tekercselik át a kiskereskedelmi kiszerelésre.

Az utóbbi években a dunai peca ébresztett rá igazán, milyen kiemelkedő fontosságú dolog a horogelőke zsinórjának minősége. Olyan környezetben horgászom, ahol a végszerelék minden eleme komoly terhelést kap, a csomótűrésnek, a mechanikai behatásokkal szembeni, egyes időszakokban a kémiai anyagokkal szembeni ellenállóságnak is fontos szerepe van. Mindezt, ha finnyázás van (mert az is előfordul bizony) viszonylag kis átmérőben kell tudnia a madzagnak. Ezen tényleg nem szabad spórolni, sokkal inkább a botban, orsóban kötök kompromisszumot, de a horogelőke zsinórjának minőségében nem! A Smart spárgák eddig is jók voltak, remélem ezek sem cáfolnak rá az elődökre.


Ha már az imént szóba került Tommy Pickering, említést érdemel, hogy lánya Emma (aki korábban maga is a Preston Innovations horgászainak csapatát erősítette) novemberben aláírt a Maverhez. Nem lenne ezután teljesen meglepő, ha édesapja is ott kötne ki…

a gyártó weboldalán: MAVER MV-R Mono Lines

GURU Pelletfogó




Szeretem az apró bizbaszokat, van is belőlük itthon egy (vagy két…) horgászboltra való. Na, ilyen épp nincs. Ennek egy négyágú elődje van, de ez nekem egyszerűen jobban tetszik. A probléma egyszerű: Adott egy 6-8-10 mm-es kemény pellet és egy 3-4 mm-es átmérőjű szilikonkarika a hajszál végén. A pelletre rá kell húzni a karikát. Ennyi. Nem állítom, hogy kézzel/körömmel nem lehet megoldani, biztos sokaknak sikerül. De olyanok is lesznek, akiknek kihullik a haja, mire összejön. Vagy nem. Ennek a kis fogónak a segítségével azonban egyszerűen túlesünk rajta. Ötletes.

A gyártó weboldalán: GURU Pellet Pliers

Legutóbb írtam a Guru által a Facebookon beharangozott X-Change Distance Feederekről. Egy pár másodperces kedvcsináló arról, hogyan néz ki és működik majd ez, a hamarosan megjelenő cucc:


Frenzee Accu-Cast Camo Cage feederkosár


Ha már a szóba került egy távdobó feederkosár, mutatok egy másikat is. Ez a piacon van már egy ideje. Nem használtam soha ilyet, de tetszik. Azt írják róla, hogy nyílegyenesen repül és a kitekerés során sem kóvályog. 10 és 40 gramm között, négy különböző méretben (3-4-5 és 6 soros) méretenként két különböző tömegben kapható. A felületkezelése nem csillogó, a fenéken stabilan megáll. A különböző méretek lehetővé teszik, hogy a gyűszűnyi etetőanyagot igénylő hideg vízi pecától a nagy mennyiségű kaja bevitelét kívánó szituációkig sok mindenre alkalmas legyen. Érdekes színfoltja a széles választéknak.

A gyártó weboldalán: Frenzee Accu-Cast Camo Cage Feeder

CHUB főző felszerelések


Vannak dolgok, amiket imádok nézegetni, de soha nem fogom megvásárolni (tudom, soha ne mond, hogy soha…). Ezek pl. ilyenek. A több napot a parton töltő pontyhorgászok nyilván értő szemmel nézik ezeket az eszközöket, de a magamfajta finomszerelékes pecások csak kedvtelésből mustrálják őket. Van a felhozatalban gázfőző, edények, kannák, összehajtható szilikon kanna, szendvicssütő és kávéfőző egyaránt. Komplett, többfogásos menüket lehet velük összehozni a parton, a kávéval bezárólag.

Édesapám mindig azt mondta, hogy amit meg lehet főzni a szabadban, azt a konyhában is, csak ez utóbbi finomabb. Nem volt az a nagy bogrács-fanatikus… Én magam is hasonlóan gondolom, de az viszont biztos, hogy egy szabadban elkészített ételnek-italnak van egy sajátos „hangulata”. Egy hűvösebb augusztusi/szeptemberi hajnalon a sátor előtt főzött forró tea vagy a fenti készletben szereplő szendvicssütővel frissen elkészített toast igenis más. Szóval van a dologban valami.

A gyártó weboldalán: CHUB Cookware Range

DAIWA BG pergetőorsók


Nemrég a Ninja orsókról állítottam, hogy jobbak, mint ami az árukból következik. Úgy tűnik, a Daiwa ebben egész jó mostanában, mert a BG sorozatról ugyanezt lehet olvasni. Ez azért kicsit drágább, de még mindig kevesebb annál, amit egy elkötelezett pergetőhorgász az orsójára költeni hajlandó. Sósvízi orsó, de természetesen édesvízen is használható. Alumínium ház, Grafit Air Rotor, ABS II dob, hidegen forgácsolt alumínium hajtókar, vízálló fék, 6+1 csapágy, s a lista még folytatható. A róla olvasható tesztek dicsérik a zsinórrakás minőségét, a futását, a precíz féket, a nagy és hatékony zsinórvezető görgőt. 2500-tól 8000-ig tart a méretsor, ebbe tényleg belefér a finomabb édesvízi pergetéstől a komoly terhelést jelentő tengeri pecákig sok minden. Bár szerintem egy feederboton sem mutatnak ezek az orsók szarul…

A gyártó weboldalán: DAIWA BG Spinning Reels

Korum összehajtható matracok



A hardcore pontyhorgászok képein manapság szinte kizárólag bölcsőket lehet látni. Tök jó, mélyek, belül állandóan vizesek, a lehető legnagyobb biztonságot nyújtják még a nagytestű halaknak is. Viszont nem nagyon illeszthetők be egy finomszerelékes horgász kelléktárába. Egy telepített tavi horgászatnál még csak-csak, de természetes vízen, mondjuk egy folyón komoly nehézséget jelentene egy olyasféle monstrumot cipelni. Viszont valamilyen eszköz, ami kisebb, könnyebben szállítható, táskára vagy hátizsákra rögzíthető, nem haszontalan. Fogásaink jellemzően kisebb méretűek, mint a bojlis kollégák zsákmánya, és néhány alapvető halvédelmi szabályt betartva egy egyszerű matrac is bőven elegendő lehet nekünk. (Hogy mik ezek a szabályok? A kisebb méretű halakat kézbe fogva vagy a merítőhálóban hagyva tudjuk horogtalanítani, de egy lapos folyóparton akár a sekély vízből sem kell kiemelnünk a halat. Soha ne emeljük magasra a zsákmányt és ne álljunk fel a kézben tartott hallal. Mindig legyen nálunk horogszabadító, amivel könnyen és gyorsan el tudjuk távolítani a mélyebben lévő horgot is.) Nagytestű zsákmány esetén jó szolgálatot tesz például egy ilyesféle egyszerű matrac, melyet a használat után össze tudunk hajtani vagy fel tudunk tekerni. Nekem többféle Korum táskám/hátizsákom van. Többségükre ezek a matracok felkapcsolhatók, így nem egy önálló darabként kell őket magunkkal cipelnünk.

A gyártó weboldalán: KORUM Roll-A-Mats

A képek innen valók: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések