Szigetek szélén


A partszél kiemelt szerepet játszik a telepített tavak horgászatában. Legyen az cipőnk orra előtt, legyen az a túlpart vagy a tavon lévő kisebb-nagyobb szigetek partja. Menedéket, árnyékot, táplálékot jelent a halak számára a parthoz közeli, mélyülő mederszakasz. Az elmúlt két napban mi is itt kerestük a halakat a Verba-tanyán.

Mindkét nap olyan helyet választottunk, ahonnan könnyen elértük a legnagyobb sziget szélének egy-egy szakaszát. A nyári és őszi időszakban, amikor a halak aktívabban táplálkoznak, a tavak teljes területén jól foghatók. Akkor is jók a partszéli helyek, de ilyentájt kiemelkedőek. A vízbe lógó bokrok, ágak tovább színesíthetik a lehetőségeket. A pénteki horgászhelyünkön lévő kisebb bokor semmi pluszt nem adott hozzá a dologhoz, mellette, előtte nem akadt több hal. Nem így tegnap. Ha a második képen bekarikázott ág tövéhez sikerült dobni, a nap bizonyos szakaszaiban szinte azonnali kapás volt az eredmény.



Az első nap inkább a fehérhalak és kárászok foglalkoztattak minket, csupán két ponty jelentkezett a method szereléken. Miért a method? Egyértelműen lustaságból. A method végszerelék egyszerű, mint egy faék. Felfűzöd a kosarat, a végére egy forgó, abba bele az előke. Készen vagyunk, ennyi! Ha gumis kosarat használsz, akkor csupán egy karabíneres forgót kötsz a főzsinór végére, beleakasztod a kosarat, annak a végébe az előke, ez sem bonyolult.

Szinte azonnal elvitte

Apropó előke. Ha lusta vagy (és bizony néha lusta vagy, ha mindig nem is, de előfordul), az előkekötés műveletét is megspórolhatod. A mostani pecán a Guru egyik előkötött horgát használtuk: 10-es és 12-es QM1 tűk, 0,22-es és 0,25-ös monofil zsinórral A csali rögzítésére az ún. bajonett szolgál, ami funkcióját tekintve ugyanazt tudja, mint a csalitüske, de itt egy duplán vett vékony drótot csavarnak meg. Vastagabb, mint egy csalitüske, egyes csalikba ezért kicsit nehezebb belenyomni, a könnyebb, lazább szerkezetű minbojlikat (pl. a Ringersé ilyen) kicsit gyengébben tartja (két három dobás, halfogás után a bajonett által fúrt lyuk kitágul, a csali pedig elmarad a kitekerésnél).


Tavalyról megmaradt egy zacskó Novák-féle zöld etetőanyag, mellé hajítottam vödörbe egy epres Maros Method Boxot. Ez volt a felkészülés. A Method Boxot kedvelem. Egyszerű, gyors és ugyan nem mindig, de számos alkalommal meglepően hatékony. Egyetlen bajom vele, hogy a már benedvesített mikropelletek nem egyenletesen veszik fel a vizet. A teteje jó, az alja túl nedves, ragacsos. Az a rész csak másnapra lesz jó, ha már kicsit megszáradt. Fel kéne rázni időnként, lehet, hogy az segítene. Horogcsaliból a már említett Ringers termékből vittem süllyedőt és lebegőt, no és az elmaradhatatlan 8 mm-es Sonubaits Oozing bojli volt nálam, ananászos és szúnyoglárvás ízesítéssel. Biztos mindenkinek van kedvenc methodos csalija. Ha nekem kéne választanom, ezt, az ananászos Sonubaitset mondanám. Mindig nálam van, a legtöbb halat ezzel fogtam (és/vagy a legtöbbet ezt használom…).


Nászruhás dévérek mellett darabos karika- és bagolykeszegek húzogatták a spicceket pénteken. Hosszú évek teltek el az életemből úgy, hogy nem igazán érdekelt, miféle fehérhal került a kezembe. Lapos, karika, bagoly? Mindegy volt. Talán a bodorkának és a vörösszárnyúnak volt valami tisztelete nálam, de azt sem vittem túlzásba. Keveset is találkoztam velük (big carp rulez!), és ha igen, hát keszeg volt az egyik is, másik is. A folyóvíz, ami az utóbbi időkben horgászni tanít, egyúttal azt is megköveteli, hogy tiszteljem a zsákmányomat. Például, hogy felismerjem, tudjam a nevét… A kárászok sem akartak lemaradni a kajáról, kilósforma példányok keveredtek a keszegnép közé. Remekül telt az idő!


A method végszereléknél megszokott agresszív kapások esetén (ilyenkor a hal, szájában a horoggal továbbmozdul, maga akasztja meg magát) a szó szoros értelmében vett bevágásra nincs is szükség. Ezek a kisebb testű és főképp kisebb szájú halak azonban finom, apró húzások és visszaengedések formájában jelezték érdeklődésüket. Ilyenkor bizony be kellett vágni. A horog leggyakrabban a száj sarkában, vagy az alsó ajakban ült meg. Jó tű ez a QM1.

A szája sarkába...

...vagy alulra

A szombat reggel egy másik helyen már pontyokkal kezdődött a nap. Rövid idő alatt három kisebb, két kiló körüli pikkelyes ponty húzta el a spiccemet. Tavasz ide, hideg víz oda, úgy mentek, mint a gőzmozdony. Ahogy a tavon horgászókat figyeltem a nagyobb testű pontyok még nem voltak különösebben aktívak, darabos halat keveset láttam a kollégáknál. Nálunk sem nagyon jöttek. Volt viszont aznap kisebb pontyból egy híján tíz, keszegből, kárászból pedig a számát sem tudom.



Akadt egy érdekes hibrid, a ponty és a kárász összeívásából. Formára teljesen ponty, csupán két tulajdonsága utalt egyértelműen kárászra: a bajusztalan száj és a szín. A kép nem adja vissza elég valósághűen, de a hal kifejezetten sötét-szürkés árnyalatú. Pontyok esetében az ennyire fakó, élettelen árnyalat nem jellemző, ez egyértelműen kárászos szín.


Ilyen sekély tavakon a melegebb időszakokban nagyon jól fizet, ha veszel adag szemes csalit (kukoricát, pelleteket) és kis adagokban becsúzlizod egy helyre. Lehet ez egy csendes öböl, egy nyugodt, partközeli hely, bármi, csak ne zajongjanak nagyon a közelében. Folyamatosan, pár perces időközönként lőj be néhány szemet, aztán horgászd meg. Lehet úszóval, methoddal, ólommal. Csak csendben. Istenieket lehet pecázni így, s meglepően nagy halakat lehet akasztani. Most is rápróbáltam (egy tavaly őszi versenyről maradt doboznyi pellettel), de még korai volt a dolog. Legközelebb.


Ami a tavon horgászókat nézve feltűnő volt, hogy az emberek nagy része pont úgy pecázik ilyenkor, mint a melegebb időszakokban. Ezerrel mentek be a spombok, öklömnyi etetőanyag-gombócok (kosárral, a csúzlis etetés csak szemessel engedélyezett), bojlihegyek dobócsővel. Nagy súlyok, nagy horgok, távoli dobások. Elektromos kapásjelzők persze, amiről van egyfajta véleményem, de ezt most megtartom magamnak... Csodálkozom kicsit, hisz egy kis finomítással, egy kis odafigyeléssel megsokszorozható lenne a fogás. Persze, mondhatják: Minek szórakozni keszegekkel, kisebb pontyokkal, én a nagyvadakra megyek! Ezzel a véleménnyel nem is tudnék vitatkozni. Különbözőek vagyunk.

Eseménydús, változatos peca volt, kevés üresjárattal. Kényelmes távolságban, kényelmesen horgásztunk. Rengeteg halat vettünk kézbe. Pihentünk, barátokkal találkoztunk. Mindenkinek hasonlót kívánok!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések