Angol cuccok 7.

 

Az idei év utolsó ilyen posztját teszem most ki. Az utóbbi hetekben kevés dologgal találkoztam az angol lapokban/oldalakon, ami felkeltette az érdeklődésemet. A felhozatal gyenge, vagy csak én figyeltem másra? Nem tudom. Azért akadt pár cucc, ami áttörte az ingerküszöbömet. Íme:

Grey’s Free Flow haltartó háló


Kevés olyan háló van a piacon, mely jól bírja a folyóvíz támasztotta igényeket. A Grey’s négyszög profilú hálója 3,5 méter hosszú és mindent tud, amit a folyóvízi használathoz nélkülözhetetlen. Erős, rugalmas, nagy áteresztőképességű háló, a sarkokon műanyag borítás, ami véd a dörzsölődéstől. A leírások szerint nem úszik fel, hanem lesüllyed a vízben. A végén két gyűrű is segít a háló rögzítésében. A „bejárat” kellően nagy, a menetes rögzítő többféle szögben állítható. Semmi extra, csak egy megbízható, jó cucc. Pontosabban annak tűnik. Ha valaki ilyet keres, érdemes megsasolni.

Az új itthoni horgászati szabályok nem kedveznek ennek a piaci szegmensnek. Már úgy értem, hogy a haltartó hálók eladási számainak. Csak a megtartani kívánt halat lehet hálóba tenni. Egyéb céllal csak egyedi engedély birtokában. Ne feledjétek!

A gyártó weboldalán: Grey's Free Flow River Keepnet

Okuma Ceymar C-10 orsó

'Asszem' ez egy 30-as...

A Ceymar C-10 tökéletesnek tűnik a drop shot/kisméretű plasztikos pecához. Könnyű, jól csapágyazott és biztos, hogy sokáig remekül kiszolgálja gazdáját. Keskeny grafit test, 7+1 csapágy, soklamellás, filces elsőfék, alumínium hajtókar és dobok, bronz csiga, és még sok-sok említhető technikai részlet. Kompakt kis darab. Ráadásul itthon is sokhelyütt kapható.

Az angolok mostanában tanulják a pergetést, de ha már nekikezdenek, rögtön a legújabb trendek szerint próbálkoznak. Így náluk is a drop shot van a kereskedők figyelmének központjában. Legalábbis az egyik „kedvenc” ez a módszer. Számos előnye van a dolognak, például az, hogy a kisebb tömegek, a kisebb ellenállás miatt az erre használható orsók kisebb igénybevételnek vannak kitéve, mint a hagyományos pergetés eszközei. Az a kurbli, amelyik egy idő után megfekszik a közepes méretű körforgók, intenzíven verető wobblerek folyamatos dobálásától/bevontatásától, az itt még remekül teljesíthet. Mi következik ebből? Az, hogy könnyebb, olcsóbb, de az adott módszerhez így is remekül, sokáig használható orsók tehetők a polcra. Ne értsetek félre, ez nem kritika. Ez csupán egy vélemény, történetesen az enyém…

A gyártó weboldalán: Okuma Ceymar Spinneing Reel

Avid Carp Overnighter Yard Sticks


Annak eldöntését, hogy ez egy hasznos eszköz vagy valami olyasmi, aminek önálló termékként csak a mi fogyasztói társadalmunkban van értelme, az olvasóra bízom. Ami a száraz tényeket illeti: A csomagban van két leszúrható pálca és egy 12 láb hosszú zsinór. A pálcák vége valamilyen fluoreszkáló anyagot tartalmaz (ettől lesz „overnighter”, azaz éjszakai), fölső részük úgy van hajlítva, hogy könnyen és főleg folyamatosan tudjuk a zsinórt letekerni róluk. A madzag adja a két leszúrt pálca közt az egy bothossznyi távolságot. Hogy mire jó? Gondolom, sokan már tudjátok: Az egyik leszúrt pálcába beakasztva a zsinór végét (végszerelék vagy épp egy spomb/rakéta), aztán a botspiccet a karók közt ide-oda mozgatva, a madzagot pedig kontrolláltan engedve halálpontosan kimérhető a dobótávolság. A kívánt távolságnál a zsinórt kiklipszeljük, aztán visszatekerjük a madzagot az orsóra. Ollé… J


A gyártó weboldalán: Avid Carp Overnighter Yard Sticks

Guru Reaper bottartók


A mese szerint az angol feederválogatott két tagjának, Steve Ringernek és Adam Rooney-nak köszönhetjük ezt a két (első és hátsó) bottartó fejet. Mindenféle feederes módszerhez ajánlott. Az első tartóban többféle pozícióba helyezhető a pálca, a magasra húzott szélek pedig a bot vízberántását hivatottak megakadályozni. A hátsó is biztonságosan rögzíti a nyelet. Mindemellett azt is meg kell említenem, hogy a két testvérmárka a Guru és a Korda egészen kiváló dizájnnal készíti a termékeit (a reklámjait nem különben). Ehhez hozzátéve, hogy maguk a termékek is jók, a dolog tényleg sikerre van ítélve.


A gyártó weboldalán: Guru Reaper Rod Rests

Maver Auto Clasp bottartó


Ha már bottartó és ötlet, akkor itt egy másik is. Ez történetesen a Maveré és ez is azt ígéri, hogy ezentúl nem rántja a botot a vízbe semmi. A nyelet be kell tenni a nyitott állapotban lévő tartóba, s az a bot behelyezésével automatikusan záródik. A tartó majdnem teljesen körbefogja a nyelet, rögzíti annak pozícióját. Kapásnál nincs más teendő, mint a botot függőleges irányban kiemelni belőle, ezzel a bottartó ki is nyílik, szabaddá téve a továbbiak számára. A cég weboldalán egy rövid kis videó is látható a kütyü használatáról. Ki-ki döntsön róla belátása szerint.


A gyártó weboldalán: Maver Auto Clasp Rod Rest

Nisa úszó feederkosarak


Nemrég Polyák Csabi a Magyar Horgászban említést tett róla, gondoltam mutatok ilyet is. (Hahó, Polyák Csabi a Magyar Horgászban! Csak szólok…) De a lényeg: Sekélyebb vízben, nyári melegben, amikor a halak vízközt, vagy a felszín közelében tartózkodnak, sokféle módon meg lehet próbálni becserkészni őket. Erre valók például a pellet wagglerek, a baggin wagglerek, no és az úszó feederkosarak is. Ez utóbbiak kísértetiesen hasonlítanak egy hagyományos kosárra, ám valamilyen úszótest vagy -betét segítségével lebegővé teszik őket. Mivel ezt a tulajdonságukat etetőanyaggal együtt is meg kell őrizniük, ez az úszótest viszonylag nagy kell legyen. A horog egy hosszabb-rövidebb előkén a feederkosár alatt lóg majd, pont ott, ahol a kosárból kihulló etetőanyag-szemcsék alászállnak. Nem unatkozós peca ez, mert sokszor kell, célszerűen ugyanoda dobnunk, de az eredmény – állítólag – kárpótolni fog a sok munkáért J A fenti képen a Chummer nevű kosár látható, de a Nisa gyárt zártabb testtel is hasonlót (Chomper) és még sok-sok érdekes dolgot.

Ilyen egyszerű a szerelék

A gyártó weboldalán: Nisa Floating Feeders

MAP Power Optex előkezsinórok


Az utóbbi időben elég sokat próbálkoztam azzal, hogy megtaláljam a számomra megfelelő előkezsinórt. A feladat még akkor is nehéz, ha az ember félreteszi az ár kérdését és megpróbál csak a minőségre koncentrálni. Kerül, amibe kerül… Talán ezért akadt meg a szemem ennek a zsinórnak a hirdetésén. Erőt, csomótűrést, magasfokú UV-ellenállást és a gyártási eljárás adta lehetőségek közt a lehető legpontosabb átmérőt ígéri a gyártó. 0,08 és 0,20 mm közötti méretekben, 100 méteres kiszerelésben kapható. Nem tudom, itthon látjuk-e majd, de ha igen, lehet, hogy rápróbálok.

A gyártó weboldalán: MAP Power Optex Rig Line

Guru Mini Pellet Feeder




A Gurunak már van egy pelletes kosara, most mégis itt egy újabb. Miben más ez, mint a meglévő? Részben a méretében, részben a gyártás módjában. Mini Pellet Feedernek hívják, mert befogadóképessége kisebb a Pellet Feedereknél. De ami fontosabb: ennél a kosárnál (hasonlóan a nyáron megjelent Hybrid Feederhez) a kosár tömegét annak teljes teste adja, nem a behelyezett ólomsúly. Ettől és a méretéhez képest viszonylag nagy (24 g) tömegétől a kosár remekül dobható. Nálunk az expander pelletek nem annyira népszerűek, mint az angol piacon, de talán ez a kis kütyü is hozzájárulhat ahhoz, hogy többen kipróbálják majd. Főleg, ha a fogási eredmények is igazolják. Ja, és még valami: Az új kosár kompatibilis az X-Safe rendszerrel, vagyis hosszabb szárral és gumibetéttel is feltehető a végszerelékre.


A gyártó weboldalán: Guru Mini Pellet Feeder


A képek innen valók: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések