Angol cuccok, újdonságok


Hónapról-hónapra lapozgatok angol horgászújságokat, arra gondoltam, hogy ha már így van, talán nem érdektelen, ha felhívom a figyelmet néhány ott megjelenő újdonságra. A finomszerelékes pecában az Egyesült Királyság az innováció egyik központja, ami ott megjelenik, az hamarosan nálunk is fog. Egyetlen cég sem támogat (sajnos… J ), így a választásban nem befolyásol különösebben semmi. Azt teszem ide, amit valamilyen okból én magam érdekesnek találok. Újdonságok lévén kipróbálni semmit nem próbáltam ki, csupán az ott megjelenő termékleírásokra és a saját elképzeléseimre támaszkodhatom.

Lássuk, mit találtam az elmúlt két hónapban:

GURU Gripper Feeders


1 és 4 uncia közti súlyozással, két méretben (medium és large) készül a GURU feederkosara. Első látásra egy viszonylag egyszerű feederkosár, specialitását az adja, hogy a kosárhoz két, cserélhető tengelyt adnak. Az egyiket behelyezve a kosár a tengelyen keresztül a zsinórra fűzhető (inline feeder), a másikkal viszont az azon lévő végfül segítségével fűzhető a zsinórra, vagy kapcsolható a gubancgátló vagy csúszó adapter kapcsába (pendulum style). Az ólmozás lapos kialakítása, a kosár formája segít stabilizálni azt az áramlásban is.

A gyártó honlapján: GURU Gripper Feeders

Enterprise Tackle Niteglow Worms


Azt már megtanultam, hogy a gumikukoricát nem szabad lebecsülni. Sőt, halat is lehet vele fogni, nem is keveset. Rendben. Azt viszont még emésztenem kell, hogy egy sötétben fluoreszkáló gumigilisztát tűzzek a horogra. De majd megszokom ezt is… Nyolc darab műférget kapunk egy zacsiban, háromféle méretben.

A gyártó honlapján: Enterprise Tackle Niteglow Worms

MAVER S4 Z Frame Seatbox


Őszintén megvallva nem vagyok a horgászládák megszállottja. Van nekem is, bizonyos szituációkban szívesen használom. Az enyém magyar termék, s minden igényemet kielégíti. Tudom viszont, hogy aki sokat használja, ne adj’ Isten versenyez is, annak számára a láda sokkal-sokkal fontosabb instrumentum, mint én el tudom képzelni. Legyen könnyű, erős, stabil, rá tudjunk aggatni mindent, ami szükséges és legyen benne sok hely a szekérderéknyi cucc számára.

Azt nem tudom, hogy a MAVER fent látható ládája e tekintetben pontosan milyen – aki kíváncsi rá, olvassa el a részletesebb leírásokat – de két dolog megfogott benne. Az egyik a szokatlan kialakítású keret, erre utal a Z Frame a nevében, mely magas (repülőgép-ipari) minőségű alumíniumból készül. Nekem tetszik, bár tetszik még több más, érdekesen dizájnolt láda is (lásd pl. Daiwa Tournament 500). De a leginkább a ládák közt szokatlan, négylábú konfiguráció keltette fel az érdeklődésemet. Európai szabvány, mondják. Stabil, nem inog, nem nyikorog. Ha így van, szerintem érdekes, egyedi darab.

A gyártó honlapján: MAVER S4 Z Frame Seatbox

Ringer’s Liquids


Phil Ringer – ahogy a lapokban írják – időről-időre családi titkokat dob piacra a Ringer's Baits termékeiben. Ez egy rendes, hasba akasztós reklámszövegnek tűnik, de az bizonyos, hogy igenis lehetnek családi titkok náluk. Phil is, apukája is ismert és elismert horgász hazájában, a tesóról, Steve-ről pedig mindenki hallott. Szóval tudnak valamit, az biztos. Hogy a csalijaikban titok van-e vagy csak megfelelő anyagok a megfelelő arányban, ezt mindenki döntse el maga. Én korábban használtam már horogcsalikat tőlük, teljes megelégedéssel.

Ez a mostani folyékony adalék aromát is és színt is ad a horogcsalinak, mely lehet az angoloknál népszerű löncshús vagy pellet. Piros és sárga színben, a Ringer’s csalik jellemző ízében (shellfish – rák) kapható. Amennyire tudom, itthon is.

Preston Innovations Carbonactive Mini Plus botok



A Carbonactive Mini sorozat rendkívül népszerű az angoloknál és azt hiszem, ha nem kerülne ennyibe (vagy mi keresnénk többet…) itthon is az egyik legkedveltebb lenne. Mert nagyon jó. Ennek a sorozatnak az idei megújításáról van szó. Kitűnő, vékony blankok, remekül felszerszámozva (gyűrűk, orsótartó, nyél), hibátlan akció. 4 feederbot 2,6 méter és 3,5 méter között, két matchbot 3,3 és 3,5 méterben. Minden olyan feladatra találunk megfelelőt, ami egy telepített tavon felmerülhet, a rövidtávú, finom feederezéstől a klasszikus methodon keresztül a távoli matchbotozásig. De szerintem az RSD-n sem szégyellném magam velük. Na jó, a szigetországban kevéssé jellemző a nagytestű halakkal bőven megpakolt víz, ha ilyenhez megyünk, lehet, hogy elkél valami erősebb… Aki szereti finom és igényes iparosmunkát, az egyszer vegyen kézbe egy ilyet.


Korum Drop Shot Kits


Azt mondtam, hogy az angolok élenjárnak a finomszerelékes módszerek, eszközök fejlesztésében. Ez a műcsalis horgászatra azért kevésbé igaz. Ennek ellenére arrafelé is elterjedőben van a pergető módszer, s megjelennek az ehhez kapcsolódó termékek is. A műcsalis pecában meghatározó világcégek mellett az ottani márkák is ajánlanak eszközöket, csalikat. Ez a szett is ilyen.

Kétféle csomag van, az egyikbe 3 db 5 centi a másikba 3 db 7 centi hosszú, a drop shot módszerhez készült, finom mozgású plasztikcsalit csomagolnak. Van melléjük három speciális horog és két drop shot ólom is. Komplett pakk, éppen egy perc alatt összerakható belőle egy drop shot végszerelék. Csinál hasonlót más is, van ilyen a Berkleytől, a Foxtól, a Cormorantól és nyilván még számos más márkától. Aki profi ebben a pecában, nyilván talál a maga számára jobb és költséghatékonyabb megoldást. De a kezdők számára kifejezetten jónak tűnik egy ilyen pakk. A módszert tanulni és nem mellesleg halat fogni kitűnő ez is.

A gyártó honlapján: Korum Drop Shot Kits 


Ennyit mára, ha érdekel a téma titeket, máskor is fogunk egy kicsit "piacozni" az angol lapokban.

A képek innen származnak: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések